Kruidenierszaak waar mensen met een beperking werken

Superette Capellehof is een kruidenierszaak waar mensen met een beperking werken. Alle medewerkers komen ook uit Ledegem. "Dat is niet zomaar", zegt Koen Vandemoortele, verantwoordelijke van de ateliers van voorziening Mariënstede. "We vinden het heel belangrijk dat ze elke dag contact kunnen hebben met de mensen die ze kennen. Dat is echte inclusie voor ons, heel dicht bij hun eigen thuis."

Hip concept

Mariënstede ligt in Dadizele, dat is vlakbij Rollegem-Kapelle. Toch zijn de inwoners nog niet vertrouwd met de voorziening. De superette is charmant ouderwets, maar het is een hip concept. Veel lokale producten, sociaal geëngageerd en een ontmoetingsplaats, want je kan er ook iets drinken. Koen Vandemoortele is ervan overtuigd dat de gemeente daar klaar voor is. "Het is nog nieuw voor Rollegem-Kapelle, 't is ook vernieuwend en het zal zijn tijd nodig hebben. Maar ik denk dat het voor mensen die minder mobiel zijn, die gewoon passeren op weg naar school of mensen die een praatje willen slaan een mooi initiatief is."

Veel enthousiasme

Bert is een heel enthousiaste verkoper en heel fier dat hij kan werken in zijn eigen gemeente. "We hebben een speciale kassa met foto's en pictogrammen. Ik kan werken met een gewone kassa, maar enkele collega's kunnen niet lezen, schrijven of rekenen. Bert is zenuwachtig voor de opening, maar kijkt er naar uit om er te werken: "Ik ken hier heel veel mensen, want mijn vader is schepen in Ledegem. Het zal hier heel gezellig worden."

Laten zien wat ze kunnen

Begeleidster Els had nooit verwacht dat ze mee een winkel ging uitbaten. "Ik sleur nu met bakken met tomaten, maar ik doe dit heel graag", lacht ze. "Het is een fijne manier om zo met onze inwoners te kunnen samenwerken. Ik vind het vooral een mooie kans om te laten zien wat ze allemaal kunnen. Het gaat allemaal een beetje trager, maar het is een plaats waar veel diverse mensen elkaar kunnen ontmoeten, want je hier ook iets drinken." Voor sommige medewerkers kan het stresserend zijn. "Het is dan de taak van de begeleiders om dit juist in te schatten en in te grijpen wanneer nodig. We hebben een grote aparte ruimte zonder klanten waar ze zich kunnen terugtrekken. Onze mensen kunnen geen acht uur op een dag in de schijnwerpers staan."

 

Lokaal

Ze vinden het heel belangrijk dat ze lokaal verankerd zijn. Ook met hun producten is dat zo. Bert is verlekkerd op de pudding. "Het is pudding met een koekje van zuivel Dendauwe in Sint-Eloois-Winkel. We verkopen ook chocomousse van 't Melkerijtje uit Beitem, Roeselare. De groenten en het fruit zijn ook van boeren uit de buurt." Bier lust hij niet, maar hij raadt wel een Kletsbiertje aan uit Moorslede.

18/11/2019
Scroll terug naar boven