Terugblik evenement 'Onbeperkt Jobstudent' van 19/11: studenten willen overal in Vlaanderen onbeperkt aan de slag

Op 19 november waren NOOZO en Handicap en Arbeid aanwezig op het netwerkevenement ‘Op weg naar meer inclusie 2024’ van Onbeperkt Jobstudent. De deelnemers kregen meer inzicht in het belang van inclusief gedrag op de werkvloer. En leerden bij over de uitdagingen van studenten met een handicap of chronische ziekte in hun zoektocht naar een studentenjob. 

Veerle en Ann richtten in 2022 ‘Onbeperkt jobstudent’. Ze zijn nu actief in Antwerpen, Noorderkempen en Mechelen. Hun doel? Studenten met een handicap of chronische ziekte verbinden aan kansrijke bedrijven. Ze zorgen voor een zo goed mogelijke match tussen de wederzijdse verwachtingen van de bedrijven en de studenten.

Op drie jaar tijd realiseerden ze meer dan 165 succesvolle trajecten, met meer dan 30 ambassadeurs en een succesratio van 90%. In de toekomst willen ze studenten nog meer ondersteunen bij het ontdekken van hun talenten.

Na een warm welkomstwoord door de oprichters en een inleiding door ambassadeur Ann Bayart van P&V Groep, gaf Elke Jeurissen een voordracht over inclusief gedrag op de werkvloer.

Hoe een inclusiecultuur realiseren op de werkvloer?

Bij veel bedrijven staan inclusie en diversiteit op de agenda. Maar er is nood aan actie om dat waar te maken. Daarvoor is aandacht nodig voor dagdagelijks gedrag en processen. Volgens Elke moet je dat zowel van onderen naar boven (bottom-up) als van boven naar onderen (top-down) realiseren. Een bottom-up actie kan zijn om op te vangen wat nog moeilijk loopt en van daaruit praktische afspraken te maken. Top-down is het belangrijk om proactief feedback te vragen. Wat medewerkers kan motiveren om inclusief gedrag te stellen? Samen als bedrijf ernaar streven om een betere weerspiegeling te zijn van de superdiverse samenleving.

Twee succesverhalen onder de aandacht

Emmeline is student journalistiek aan de AP Hogeschool Antwerpen.  Marc is de mentor van jobstudenten bij P&V Groep. Beiden zijn positief over de samenwerking. Emmeline voelde zich goed ontvangen. Marc had vooraf een handleiding gemaakt waarmee ze meteen aan de slag kon. Er was ruimte voor feedback en uitwisseling.  Voor P&V was dit al de 3de succeservaring met een student en Onbeperkt Jobstudent. Emmeline kan in de toekomst terug aan de slag bij P&V.

Bo is student biologie bij UAntwerpen.  In het verleden voelde Bo zich niet altijd begrepen door interimkantoren. ‘Onbeperkt jobstudent’ biedt veiligheid en de kans om je noden aan te geven. Hilde is de mentor voor jobstudenten bij Aquafin. Aquafin zocht naar een manier om aan inclusie te werken, en het leek hen ideaal om bij de personeelsdienst te beginnen. Ze willen  van daaruit de samenwerking verder uitbreiden naar andere afdelingen. Bo is door deze studentenjob veel zelfzekerder geworden om terug andere studentenjobs te doen en na de studies de arbeidsmarkt op te gaan. Ook in latere werkomgevingen lijkt het voor Bo aangewezen om een soort mentor of vertrouwenspersoon te hebben.


Onze nabeschouwing

Naast onze oren te spitsen voor de boeiende sprekers, hebben we ook handig gebruik gemaakt van het netwerkmoment. Het was een uitgelezen kans om informatie uit te wisselen met studenten over redelijke aanpassingen. 

We juichen het initiatief Onbeperkt Jobstudent toe, maar uiteraard zou het nog beter zijn als studenten over heel Vlaanderen er gebruik van konden maken. Of beter nog, dat dit aanbod overbodig wordt, omdat jobstudenten met een handicap of chronische ziekte sowieso gelijke kansen krijgen op een studentenjob.

03/12/2024
Scroll terug naar boven