Handicap en Arbeid ontmoet werkgevers op Dag van Inclusie 22/10/24

Op 22 oktober nam Handicap en Arbeid deel aan de Dag van Inclusie. Het was een groot succes dankzij de ruime opkomst van werkgevers. De Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) en Sterpunt Inclusief Ondernemen organiseerden deze dag in Gent samen met verschillende partners. Handicap en Arbeid trok er met twee afgevaardigden en enkele leden naartoe. Enerzijds om ons licht op te steken bij verschillende sessies, anderzijds om bedrijven te informeren aan onze stand.

Onze stand kreeg veel bezoek. De werkgevers waren nieuwsgierig naar wat we deden. Vooral de folders rond ‘gedeeltelijke werkhervatting’ en ‘redelijke aanpassingen’ gingen vlot over de toonbank. De uitwisselingen waren zeer leerrijk en verrijkend. We geven je hieronder graag een korte samenvatting van de inhoudelijke sessies die we konden volgen.

Sessie draagvlak voor een inclusieve werkvloer

De vakbonden gaven een sessie over hoe je weerstand voor verandering kan vermijden in je organisatie, en een draagvlak voor inclusie kan creëren. Ze onderscheiden drie types van weerstand: psychologische, organisatorische en maatschappelijke. Vervolgens gaan ze dieper in op hoe je, soms indirect, weerstand kan herkennen aan bijvoorbeeld meer uitval, passiviteit, uitstelgedrag. De stappen om draagvlak te creëren zijn kort samengevat:

  • Ken je werkvloer
  • Zorg voor een beleidsplan
  • Hanteer open en transparante communicatie
  • Laat de leidinggevende het goeie voorbeeld geven
  • Creëer betrokkenheid en participatie
  • Ondersteun de verandering door bv. opleidingen

 

Sessie psychologische veiligheid

De organisatie ‘All Things Human’ had het over psychologische veiligheid als voorwaarde voor inclusief samenwerken. Een psychologisch veilige werkomgeving is een omgeving waarbij je overtuigd bent dat je niet gestraft of gekleineerd wordt voor je ideeën, vragen, zorgen of fouten. Tegelijk voel je je veilig genoeg om een intermenselijk risico te nemen. Het wil niet zeggen dat je altijd ‘lief’ bent voor elkaar, een conflictvermijdende omgeving voelt ook niet veilig. Een hoge psychologische veiligheid op het werk heeft als kenmerken en voordelen dat medewerkers:

  • beloond worden;
  • leren en groeien;
  • beter presteren;
  • vernieuwingen omarmen.

Wat is nu precies de link met inclusie? Een veilige omgeving zorgt ervoor dat moeilijkheden gemakkelijker uitgesproken worden. Hierdoor is een organisatie niet langer ‘divers samengesteld’ maar ‘diversvaardig en meerstemmig’. Bij een psychologisch veilige werkomgeving geniet je dus volop van de baten van diversiteit en inclusie.

Sessie re-integratie langdurig zieken

Synkroon wijst op het belang van een degelijk re-integratiebeleid om ziekteverzuim te voorkomen. Een re-integratiebeleid van langdurig zieken vereist een gestructureerde aanpak. Voor de terugkeer moet je als werkgever al goed nadenken over ander of aangepast werk. Uiteraard is daar geen standaard mal voor, re-integratiebeleid vraagt om maatwerk. Cruciaal is ook een goede communicatie van de aanpassingen op de werkvloer.

Synkroon zet zelf vooral in op informele trajecten. Een werkgever uit de zaal geeft aan dat wanneer re-integratie moeilijk is, er veelal via de formele weg trajecten worden opgezet. Daarbij lijkt het ernaar dat de 'responsabiliseringsboete' een pervers effect heeft. De werkgever zet daardoor in op de exit van werknemers die bijvoorbeeld al 10 jaar in arbeidsongeschiktheid zijn. Dit komt omdat er volgens hem vanuit de overheid enkel naar de cijfers wordt gekeken.

Keynote Inclusief ondernemen 2.0

Khadija Rejdy, een ondernemer en groei-expert, gaf in de namiddag voor het voltallige publiek een uiteenzetting over de nood aan een nieuwe vorm van inclusief ondernemen. Om geen organisatie met veel doorloop te zijn, dringt een andere aanpak zich op. Zeg niet langer ‘business’, maar ‘human business’. Met ‘business as usual’ doen we niet aan zelfreflectie. Werk planmatig aan een andere manier van werken, waarbij inclusie, diversiteit, duurzaamheid, ethisch gebruik van data en winst centraal staan.

Award Inclusieve onderneming 2024

Jaarlijks wordt op deze dag ook een prijs uitgereikt aan de Inclusieve onderneming van het jaar. Dit jaar viel de eer te beurt aan Zorgtraiteur André Claessens. Dit familiebedrijf uit Zaventem maakt van een inclusief personeelsbeleid één van hun stokpaardjes. “We geloven dat mensen veel meer zijn dan hun beperkingen. Het komt erop aan daarlangs te kijken, en de mogelijkheden te zien. Want die zijn er. Altijd. VDAB en Emino helpen ons om de juiste kandidaten te vinden. We investeren daar veel tijd in. Maar het loont echt.” Proficiat aan de winnaar!

Op naar een volgende editie

Handicap en Arbeid bedankt SERV, de 32 sectorfondsen, werkgevers- en werknemersorganisaties en Sterpunt Inclusief Ondernemen voor deze leerrijke dag. We komen volgend jaar zeker terug!

06/11/2024
Scroll terug naar boven