Handicap en Arbeid is het Vlaams beleidsplatform voor inclusief werk. 

Handicap en Arbeid doet vertegenwoordigers- en advieswerk. We vertegenwoordigen de stem van personen met een handicap of chronische ziekte vanuit een mensenrechtenvisie. Samen laten we deze horen in het beleid over werkgelegengeheid en sociale economie. We zetten ons in voor de inclusieve en duurzame deelname van personen met een handicap of chronische ziekte aan de arbeidsmarkt.  

Duurzame beleidspartner voor een inclusief werkgelegenheidsbeleid

Handicap en Arbeid is al meer dan 20 jaar gesprekspartner in het Vlaams beleid over werkgelegenheid en sociale economie. Verschillende beleidsactoren gaan regelmatig met ons in overleg om de stem van personen met een handicap of chronische ziekte te horen. We volgen de beleidsontwikkelingen op de voet en houden de vinger aan de pols over welke drempels personen met een handicap of chronische ziekte ervaren.

Samen werken aan een inclusief beleid voor en met personen met een handicap of chronische ziekte

Samen werken aan een inclusief beleid voor en met personen met een handicap of chronische ziekte

Beleidswerk doen we in de eerste plaats samen met een breed netwerk van leden, partners en personen met een handicap of chronische ziekte. Via dialoog en constructief overleg werken we samen aan een inclusief beleid.

  • Kernleden doen vertegenwoordigers- en advieswerk in naam van Handicap en Arbeid.
  • Netwerkleden versterken de werking van Handicap en Arbeid. - Actoren die een beslissende rol spelen in het realiseren van inclusie worden partners.
  • Personen met een handicap of chronische ziekte laten hun stem horen ons beleidswerk.

Samen komen we op voor het recht op inclusief werk volgens het VN-Verdrag Handicap

Beleidswerk doen met  impact op de werkgelegenheid en sociale economie

In beleidsfora gaat Handicap en Arbeid in dialoog met verschillende andere beleidsactoren, zoals de Vlaamse overheid, de vakbonden en werkgeversorganisaties, en de dienstverleners van arbeidsbemiddeling en -begeleiding. 

We brengen onafhankelijke standpunten op de beleidsfora en dragen bij tot het formuleren van adviezen. We doen dit op vraag van het beleid en op eigen initiatief.

Ons beleidswerk zorgt voor een betere arbeidsmarktparticipatie, een meer gelijke behandeling en een meer inclusieve beeldvorming van personen met een handicap of chronische ziekte.

Stem van personen met een handicap of chronische ziekte vertegenwoordigen

De stem inbrengen van personen met een handicap of chronische ziekte in het beleid over werkgelegenheid en sociale economie staat centraal in alles wat we doen.

Als erkend vertegenwoordiger van personen met een handicap en chronische ziekte in het beleidsdomein Werk en Sociale economie zetelt Handicap en Arbeid in verschillende beleidsfora. Zo zijn we actief in:

  • de Commissie Diversiteit van de Sociaal Economische Raad van Vlaanderen (SERV),
  • de bestuursorganen van het Gespecialiseerd Team Bemiddeling (GTB),
  • het Stakeholdersforum en de Heroverwegingscommissie van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB).

Daarnaast brengt Handicap en Arbeid de stem van personen met handicap of chronische ziekte in talrijke andere beleidsinitiatieven, bijvoorbeeld in de intersectorale werking van de SERV, de verschillende programma’s van Europa WSE en nog vele anderen. 

Beleid maken vanuit een inclusieve kijk op handicap

Elk beleid vertrekt vanuit een bepaalde manier van denken en kijken. Spijtig genoeg, sluimeren in maatregelen nog al te vaak vooroordelen en denkkaders die het hebben van een handicap of chronische ziekte problematiseren. 

Om personen met een handicap of chronische ziekte gelijke rechten te bieden op de arbeidsmarkt maken we werk van een inlusieve kijk op handicap. 

We vertrekken vanuit de mensenrechtenbenadering van het VN-Verdrag Handicap. We spreken en denken vanuit de mogelijkheden en expertise van mensen met een handicap of chronische ziekte. We zorgen voor genuanceerde en eerlijke verhalen over personen met een handicap of chronische ziekte. We betrekken hen als gelijkwaardige partner in het debat.

Handicap en Arbeid zet een nieuwe stap als deelwerking van NOOZO, de Vlaamse adviesraad handicap

Sinds 1 januari 2024 is Handicap en Arbeid een deelwerking van NOOZO, de Vlaamse Adviesraad Handicap. Ontdek wat dat betekent voor de stem van personen met een handicap of chronische ziekte in het beleid.

Maak kennis met een aantal mijpalen in de evolutie van Handicap en Arbeid

Wist je dat Handicap en Arbeid al meer dan 20 jaar bestaat? We hebben alvast vier belangrijke mijlpalen in onze ontwikkeling.

Scroll terug naar boven