Student met een handicap wil een vakantiejob?

19 feb

De zomer is op komst. En dan zijn leerlingen en studenten op zoek naar een vakantiejob. We lijsten in dit artikel de mogelijkheden en aandachtspunten op. En verwijzen door …

jobstudent_3

 

Wat mag?

Vakantiejob is de laatste jaren wel niet meer het juiste woord. Leerlingen en studenten kunnen gans het jaar werken. Dat mag onbeperkt, maar slechts de eerste 475 uren hebben een lager sociale zekerheidsbijdrage. Als je meer werkt dan betaald de werkgever meer RSZ.

Opletten voor je kinderbijslag en belastingen!

Je moet als leerling of student wel altijd opletten voor de gevolgen in de kinderbijslag.

Ook in de belastingen zijn er soms gevolgen. Als je in een gans jaar opgeteld te veel geld verdient dan kan je niet meer ten laste zijn van je ouders.

Meer informatie over mogelijk te werken uren, kinderbijslag, belastingen en andere belangrijke aandachtspunten vind je op de website van het ACV, het ABVV of het ACLVB.

Waar kan je vacatures vinden?

Een belangrijke bron zijn je vrienden, familie en andere bekenden. Zij weten waar er mogelijkheden zijn. En kunnen je doorverwijzen naar de persoon die de vacatures behandeld.

Daarnaast zijn er ook websites waar je terechtkan. Daar kan je tips vinden om jobs te vinden.

De website van de VDAB heeft een uitgebreide gids voor het zoeken van een studentenjob.

Er zijn ook mogelijkheden via interimkantoren. Dan moet je wel langsgaan of digitaal inschrijven. Interimwerk geeft meer flexibiliteit in aanpak. Maar geeft ook meer onzekerheid over de lengte van het vakantiewerk. Als je de uitzendkantoren wil zoeken surf dan naar www.goudengids.be en vul in “uitzendarbeid – hoofdarbeid” of “uitzendarbeid – handenarbeid” en de gemeente of stad waar je woont. Dan vind je alle interimkantoren van je gemeente en kan je contact opnemen.

Speciaal voor leerlingen en studenten met een handicap?

Voor leerlingen en studenten met een handicap kan je een speciale aanmelding doen bij de Vlaamse overheid. Zij hebben een talentenbank en verzamelen kandidaturen voor de vakantiejobs die ze hebben. Je kan in die talentenbank aangeven dat je interesse hebt in een studentenjob, en je kan ook aangeven wat belangrijke drempels kunnen zijn voor jou. Een uitgebreider artikel over die talentenbank, ook voor andere functies staat op onze website

Verder kan een student met een handicap een beroep doen op de Vlaamse ondersteuningspremie (VOP) of andere ondersteunende maatregelen. De VOP is een loonpremie die een deel van de loonkost terugbetaald aan je werkgever. Zodat die aanpassingen en rendementsverlies kan opvangen.

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: