Impressie van onze gespreksavond over ondernemen met een handicap of chronische ziekte

30 nov

Onze gespreksavond rond ondernemen met een handicap of chronische ziekte was een groot succes! Op dinsdag 13 november 2018 kwamen 41 mensen samen in Leuven

IMG_20181113_195712

voor een boeiende en inspirerende avond met een getuigenis gebracht door Ivo Van Genechten over zijn traject als ondernemer, een toelichting over het onderzoek rond ondernemen met een handicap of chronische ziekte in Vlaanderen en een interactief gesprek met Luc Demarez van Talenticap, Louis Warlop van UNIZO en Lien Van Rampelberg van de SERV (Sociaal Economische Raad Vlaanderen). Dit alles onder begeleiding van moderator Mieke Dumont.

Getuigenis Ivo

IMG_20181113_191937

 

 

Ivo Van Genechten is oprichter en zaakvoerder van Integra en Chillax. Integra was een bedrijf dat een bedrijf dat hulpmiddelen verkocht voor blinden en slechtzienden. Chillax is een diep mentaal relaxatiecentrum met exclusieve therapieën zoals floating en AlphaSphere.

Ivo vertelde over de verwerking van het verlies van zijn zicht en hoe hij de overstap maakte van een job als bediende naar het oprichten van een eigen zaak.

Lees meer over Ivo zijn verhaal in de brochure van Talenticap met getuigenissen over ondernemen met een handicap of chronische ziekte.

Onderzoek over ondernemen met een arbeidshandicap in Vlaanderen

Lien Van Rampelberg gaf toelichting bij de studie van de Stichting Innovatie en Arbeid, een onderzoeksdienst van de SERV (Sociaal Economische Raad voor Vlaanderen).

Lien lichtte het onderzoeksopzet toe en gaf aan waar de voordelen en belemmeringen liggen bij ondernemerschap. Het volledige onderzoek en het advies kan je lezen op de website van de SERV.

Panelgesprek

Vervolgens vond een interessant panelgesprek plaats met Luc Demarez van Talenticap, Louis Warlop van UNIZO en Lien Van Rampelberg van de Stichting Innovatie en Arbeid van de SERV.

Tijden het paneldebat kwamen volgende thema’s aan bod:

  • het statuut van zelfstandigen in bijberoep voor personen met een handicap;
  • het voorstel van UNIZO om een gezondheidsbudget te introduceren waarmee zelfstandigen zelf hun ondersteuning kunnen organiseren;
  • de grote financiële onzekerheid en problemen met betrekking tot het afsluiten van een verzekering;
  • de administratieve rompslomp die een drempel vormt om als zelfstandige aan de slag te gaan;
  • de vooroordelen die nog leven over personen met een handicap of chronische ziekte die als zelfstandige aan de slag willen gaan;
  • het belang van beeldvorming zodat personen met een handicap of chronische ziekte kunnen ontdekken dat ook zij als zelfstandige aan de slag kunnen;
  • de oprichting van één centraal aanspreekpunt waar mensen met vragen terecht kunnen.

In de komende maanden zal verder aan de slag worden gegaan met het advies van de SERV en zal met alle stakeholders bekeken worden welke actiepunten concreet kunnen uitgewerkt worden.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: