Redelijke aanpassingen: vier concrete voorbeelden op de werkvloer

16 okt

cover redelijke aanpassingen

Op 16 oktober 2018 verscheen een reader van Handicap en Arbeid. Redelijke aanpassingen zijn aanpassingen die het voor mensen met een arbeidshandicap mogelijk maken om in een bepaalde job toch datgene te doen wat van hen verwacht wordt. Redelijke aanpassingen zijn, vanuit de beleving van mensen met een handicap, een noodzakelijkheid om goed te kunnen werken.

In de reader van 28 bladzijden worden er vier concrete voorbeelden gegeven van redelijke aanpassingen. Het gaat over Anja die werkt bij een lokaal openbaar bestuur. Wendy werkt als architecte in een rolwagen om te zorgen voor goede toegankelijkheid van werkruimtes en huizen. Damhert Nutrition is een werkgever die uitdrukkelijk inzet op de aanwerving van mensen door ze een individuele beroepsopleiding aan te bieden, met daarna een overgang naar een gewoon arbeidscontract. Patrick geeft ICT-opleidingen, als persoon met een handicap, in een opleidingscentrum.

Het zijn positieve, motiverende verhalen geworden. Redelijke aanpassingen zijn een noodzaak. Maar ze zijn helemaal niet zo spectaculair als mensen wel denken. Redelijke aanpassingen zijn ook de aanzet voor een beter HR-beleid dat ten goede komt aan alle werknemers. En dus eigenlijk goed voor iedereen.

Redelijke aanpassingen zijn een juridische term binnen de anti-discriminatiewetgeving. Het is dus een recht van personen met een handicap. We verwijzen de geïnteresseerden ook nog door naar de tekst van Unia over redelijke aanpassingen met vele praktische voorbeelden, die een goede aanvulling vormt op deze reader.

In een laatste deel staat een tekst met de basisvisie van het Gebruikersoverleg Handicap en Arbeid die de bundel heeft opgemaakt.

Je kan de bundel hier onder downloaden als PDF-bestand. Voor de mensen die meer van gedrukt papier houden kan je een exemplaar aanvragen bij Gebruikersoverleg Handicap en Arbeid, Vooruitgangsstraat 323, Bus 3, 1030 Brussel of via e-mail jos.wouters@handicapenarbeid.be

Redelijke_aanpassingen_op_de_werkvloer

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: