Vlaams Welzijnsverbond stelt vast dat diversiteit bij het personeel beperkt is

9 mei

Soms is het schrijven van artikels een eenvoudige job. In februari 2017 analyseerden we de personeelscijfers van het Vlaams Welzijnsverbond. We doen dit nu opnieuw op basis van de cijfers een jaar later. En de conclusie is simpel: er wijzigt helemaal niets … of toch wel?

Diversiteit_werkt

Enquête door het Vlaams Welzijnsverbond

Het Vlaams Welzijnsverbond doet elk jaar een enquête naar de personeelsaantallen in hun sectoren. Het gaat over een grote steekproef van meer dan 20.000 werknemers. We vinden het positief dat deze grotere werkgeversfederatie deze bevraging organiseert. Met de cijfers in de hand kan je een beleid uitzetten om veranderingen mogelijk te maken.

Vaststellingen

De vaststellingen van 2017 zijn nog onverkort geldig: er is een groei van tewerkstelling (gemiddeld 2% per jaar), veel deeltijdarbeid, hogere scholing, veel vrouwen in de sector en (het thema van 2017) het personeel wordt steeds ouder. De focus van de brochure is gericht op samenwerking tussen generaties.

Een andere vaststelling: op het niveau van de diversiteit wijzigt er gewoon niets. Het aantal personen met een handicap en chronische ziekte blijft in % status quo.

Uit de tekst van de brochure:

“Het aandeel werknemers van allochtone afkomst of met een arbeidshandicap blijft laag in onze steekproef. In 2016 was 2,31% van allochtone afkomst en had 0,87% een arbeidshandicap. De vraag dringt zich op of wij ook streefcijfers moeten hanteren zoals de Vlaamse overheid.

(…)

Voor werknemers met een arbeidshandicap zien we slechts een vertegenwoordiging in 1 organisatie op 3. Van hen werkt 45% in een logistieke functie en 42% in een begeleidende functie.

Onze analyse

Diploma’s blijven een onzichtbare (maar structurele) drempel voor personen met een handicap, niettegenstaande de mantra van het Vlaamse beleid rond werk dat het heeft over competenties en talenten. En er zit ook iets grondig fout rond de beeldvorming over personen met een handicap en chronische ziekte. Ze zijn wel cliënt of patiënt, maar zeker geen werknemer in de social-profit. Deze analyse kan je ook lezen in het artikel van februari 2017. 

Onze conclusie

Er is dus werk aan de winkel … en de suggestie van de streefcijfers vinden we goed. Maar misschien ook eens andere positieve acties overwegen?

Volledige tekst van de brochure rond personeelsgetallen 2018

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: