Rechter noemt gevolgen van kanker een handicap

12 mrt

Een werkgever had voor aanpassingen moeten zorgen, zodat een vrouw die door kanker lang niet kon gaan werken toch haar job kon blijven doen. Dat zegt het arbeidshof van Brussel. Het is de eerste keer dat een rechter de blijvende gevolgen van kanker ziet als een handicap. logo_rentree

Omdat er hier sprake is van een handicap mag de werkgever de vraag om aanpassingen aan de werkomstandigheden en werkvoorwaarden niet zomaar weigeren. Dat staat in de antidiscriminatiewetgeving. ‘Het gaat dan om redelijke aanpassingen, hulpmiddelen om hindernissen weg te nemen. Zo vroeg de vrouw in kwestie, die verkoopster was, om progressief terug te beginnen werken. De werkgever weigerde dat. Kort daarna werd ze ontslagen,’ vertelt Els Keytsman, Unia-directeur. Unia was tussenkomende partij in deze rechtszaak.

Op basis van deze rechtspraak kunnen andere werknemers die herstellen van kanker aangepaste werkomstandigheden vragen aan hun baas. ‘Als die dat weigert, is naar de rechtbank gaan een optie, maar bij Unia kiezen ze er voor om eerst de twee partijen rond de tafel te brengen’. Een onderhandelde oplossing is altijd de eerste keuze. Naar de rechtbank stappen kan ook, maar alleen als echt moet.

Draad terug oppikken?

‘Iedereen kent wel iemand met kanker. Aan de kant geschoven worden door een ziekte is een zware dobber. Dit is geen alleenstaand geval. Langdurig zieke werknemers willen vaak de draad terug oppikken, maar stoten wel vaker op onbegrip van de werkgever.

Veel re-integratie trajecten hebben bij voorbaat al geen kans van slagen omdat minder dan de helft van de werkgevers de procedure en de verplichtingen niet kennen. Dat constateerde Mensura, een preventiedienst. Werkgevers weten niet altijd wat redelijke aanpassingen zijn. Er zijn talrijke studiedagen en een website www.ediv.be die vorming geeft over dit belangrijk uitgangspunt.

Wat te doen als je in dezelfde situatie zit?

Zit je in dezelfde situatie als de vrouw in deze zaak? Contacteer je vakbond of preventieadviseur-arbeidsarts. Uiteraard kan Unia je ook helpen.

Lees het volledige arrest van het Arbeidshof

Brochure ‘Aan het werk met een handicap’ van Unia

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: