Wie helpt mij aan een job?

1 mrt

Er beweegt wat in de dienstverlening. Sinds 1 januari 2018 is de dienstverlening voor personen met een handicap en werk hervormd. De relatie tussen VDAB, GTB en GOB’s werd opnieuw geregeld. VDAB logo reverse letters wit achtergrond blauw

Er zijn verschillende dienstverleners die kunnen helpen bij het vinden en behouden van een job. Het gaat over de VDAB. Dit is het eerste aanspreekpunt voor personen die op zoek zijn naar werk.

Naast de VDAB?

Naast de gewone dienstverlening is er ook gespecialiseerde dienstverlening. Dit is GTB en de GOB. GTB staat voor gespecialiseerd team bemiddeling en GOB staat voor gespecialiseerde opleiding- en begeleidingsdienst. Vergeet ook niet dat naast de VDAB en zijn partners ook je eigen sociaal netwerk een belangrijk kanaal is om op de hoogte gesteld te worden van nieuwe jobs. Je moet dus niet alleen kijken naar de officiële sites en netwerken die er zijn. Ook je eigen contacten kunnen een positieve rol spelen.

Vanaf januari 2018 krijgt GTB een rol als gespecialiseerde bemiddelingsdienst. Zij deden dat ook daarvoor al, maar deze functie wordt verbeterd in relatie tot de VDAB werking.

Daarnaast is er een hervorming van de sector van de GOB. Er is een fusie geweest van vijf GOB’s. Job-Link (Vlaams-Brabant), Jobcentrum (West-Vlaanderen), De Ploeg (Antwerpen), De Winning en De Poort (Limburg) vormen vanaf 1 januari één organisatie Emino vzw.

Er zijn ook nieuwe GOB’s erkend door de VDAB. Het gaat over Groep Intro (over gans Vlaanderen), Web Turnhout, De Poort (Kortrijk), Mentor (Kortrijk), Argos (Ieper) en Vokans (Schaarbeek) en Levanto (Antwerpen).

Daardoor hebben we op 7 maart 2018 opnieuw veertien GOB’s. Naast de fusie-vzw van Emino en zeven nieuwe erkenningen waren er ook nog zes andere GOB’s die gewoon blijven doorwerken. Het gaat over Azertie, Synkroon, Arbeidskansen, Divergent, Brailleliga en Compaan.

De voornaamste opdracht van de GOB’s zal liggen in het kwalitatief organiseren van werkplekleren, zodat een goede overgang tussen niet-actief naar actief werkstatuut kan gebeuren.

De toekomst

In de nabije toekomst zal de werking van de gespecialiseerde sector, GTB en GOB’s worden geïntegreerd in het model van de nieuwe strategische aanpak van de VDAB voor de volgende jaren, zodat er een wendbare en flexibele organisatiestructuur wordt gecreeërd. De aansluiting van de werkzoekenden en werknemers met de arbeidsmarkt blijft een aandachtspunt voor de VDAB. Wij, als Gebruikersoverleg Handicap, Chronische Ziekte en Arbeid zullen onze rol blijven spelen om dit voor personen  met een handicap of chronische ziekte goed te faciliteren door deelname aan de Raad van Bestuur en Algemene vergadering van GTB en door actieve tussenkomsten op het stakeholdersforum van de VDAB.

One Response to “Wie helpt mij aan een job?”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Naar een duurzame en inclusieve arbeidsmarkt! | Handicap en Arbeid - 15 maart 2018

    […] Divergent is een GOB. Dat is een organisatie die begeleiding en opleiding organiseert voor personen met een arbeidshandicap. Onlangs is de sector ook helemaal aangepast. Er zijn nieuwe GOB’s bijgekomen en er zijn een aantal organisaties die zijn gefusioneerd. Voor meer informatie zie: Wie helpt mij aan een job? […]

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: