Wie stapt mee op de digitale trein van VDAB?

23 jan

Er zijn op internet talrijke sites die opleidingen voor werkzoekenden en werkenden vermelden. De VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding) is één van die websites. De VDAB heeft in zijn opleidingsaanbod ook digitale opleidingen.

laptop en typen vingers

Bij digitale opleidingen is één van de grote voordelen dat je jezelf niet moet verplaatsen naar een opleidingscentrum. Je kan leren op eigen ritme, en de kostprijs, bij VDAB, is laag. Naast online-opleidingen zijn er nog andere mogelijkheden. Allemaal interessant voor personen met een #handicap die zich willen (bij)scholen.

Waar kan je de opleidingen vinden?

Alle VDAB-opleidingen zijn bereikbaar via https://www.vdab.be/opleidingen.

VDAB logo reverse letters wit achtergrond blauw

Je moet op het openingsscherm aangeven met een trefwoord welke opleiding je zoekt. Daarnaast kan je ook een locatie en een doelgroep invullen. De locatie is van belang als je toch nog wil zien waar (sommige) opleidingen doorgaan in een opleidingscentrum van de VDAB. Voor digitale opleidingen is dit natuurlijk van weinig belang. De doelgroep is wel van belang. Naargelang de doelgroep, werkzoekenden, werknemers of werkgevers hebben opleidingen een andere functie. Werkgevers gebruiken deze link om te zien welke opleidingen goed zouden zijn voor de ontwikkeling van hun eigen werknemers, of van zichzelf als bedrijfsleider.

Voor wie zijn de opleidingen bedoeld?

Opleidingen zijn bedoeld voor werkzoekenden maar ook voor werkenden. Bijscholing en permanente vorming zijn belangrijke zaken, wil je blijven mee evolueren met de vragen van de arbeidsmarkt.

Voor werkzoekenden staat op de openingspagina een link naar “uitkering behouden” en “financiële voordelen”. Werkzoekenden kunnen een vergoeding krijgen voor sommige onkosten. Je moet dit wel afspreken met de cursistenadministratie van je opleidingscentrum.

Voor werkenden is er ook een mogelijkheid om opleidingen te volgen bij de VDAB. Zij kunnen daarvoor beroep doen op opleidingscheques.

Anders en verder leren?

Naast de cursussen in de opleidingscentra van de VDAB zijn er ook mogelijkheden om online te leren.

Je kan ook een combinatie maken van werken en leren, met Individuele Beroepsopleiding (IBO), instapstage, Beroepsinleving-stage (BIO) en een Franstalige stage. Voor personen die nog helemaal geen diploma hebben kan je een aangepast traject afleggen.

Om in te schatten welke zaken nog ontbreken in je kennis kan je jezelf testen. En om het plaatje helemaal af te maken, kan je kijken naar beroepsprofielen. Waardoor de band tussen een opleiding en de job duidelijk gemaakt wordt.

Online leren?

Voor personen die een opleiding willen volgen zonder zich te verplaatsen kunnen terecht bij de online-cursussen. Je kan alles van thuis uit regelen. Als je van kortbij wil volgen wat er allemaal gebeurt in het webleren van VDAB dan kan je de laatste nieuwtjes volgen via de blog. Niet alle opleidingen worden digitaal aangeboden. Soms is het dus nodig om zich toch te verplaatsen.

Workshops als verlengstuk van online leren!

Naast de digitale opleidingen kan je ook vervolgopleidingen volgen via workshops. Daarmee hou je de opgedane kennis in de basisopleidingen op peil. En vormen deze workshops een goed verlengstuk. Deze workshops zijn open toegankelijk. We vinden het spijtig dat ze ook niet digitaal worden georganiseerd. Voor sommige personen met een arbeidshandicap zou dit een perfect passen binnen omdat ze behoefte hebben aan online leren.

Reageren mag

Mensen die ervaring hebben met deze vormen van opleidingen mogen altijd reageren op via jos.wouters@handicapenarbeid.be . Dan geven we jullie opmerkingen en adviezen door aan de betrokken dienst binnen de VDAB.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: