We moeten ambitieus zijn

4 jan

bron: Trends 03 dec 2015

Tegen 2020 moet in Vlaanderen 43 procent van de mensen met een arbeidsbeperking aan de slag zijn. Dat doel getuigt van weinig ambitie, zegt expert Erik Samoy.

Het vernieuwde doelgroepenbeleid van de Vlaamse overheid richt zich ook tot mensen met een arbeidsbeperking. Samen met jongeren en 55-plussers krijgen ze extra ondersteuning om hun deelname aan de arbeidsmarkt te vergemakkelijken en te stimuleren. De term arbeidsbeperking heeft zowel betrekking op arbeidshandicaps als op psychosociale stoornissen. Dat onderscheid is belangrijk omdat er voor beide groepen andere ondersteuningsmaatregelen zijn.

Het Pact 2020 stelt dat in Vlaanderen 43 procent van de mensen met een arbeidsbeperking (20-64 jarigen) tegen 2020 aan de slag moet zijn. Voor mensen zonder arbeidsbeperking ligt die doelstelling op 76 procent. In het gidsland Zweden is 64 procent van de mensen met een arbeidsbeperking aan de slag.

De doelstelling van de Vlaamse regering lijkt al binnen handbereik, want in 2014 was 42,7 procent van de Vlamingen met een arbeidsbeperking aan het werk.

Maar Erik Samoy, een expert die werkt voor de Vlaamse administratie, nuanceert dat. “Dat doel werd vastgelegd in 2010, midden in de crisis. We zaten toen in een werkgelegenheidsdip. Er was nauwelijks 33,5 procent van die groep aan de slag. Dat streefdoel van 43 procent voor 2020 is weinig ambitieus als je weet dat dat percentage in 2007, net voor de crisis, ook al werd bereikt (42,2 %). Willen we ons serieus nemen, dan moeten we het startjaar bijstellen, bijvoorbeeld naar 2015, en blijven streven naar een jaarlijkse verhoging met 1 procent.”

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: