Een sollicitant met een beperking: Het VDAB-aanbod

10 nov

Meer dan 13% van de werkzoekenden heeft een beperking die door de VDAB als arbeidshandicap wordt erkend. De kans is dus groot dat je als werkgever ooit wordt geconfronteerd met een kandidaat met een arbeidshandicap.

In het VDAB-magazine van november 2015 worden de voordelen netjes op een rij gezet: https://www.vdab.be/nieuws/magezine/nov-2015/kandidaat-met-een-beperking

Interessante voordelen

Kies je voor een medewerker met een arbeidshandicap, dan krijg je financiële compensatie én kan je beroep doen op praktische ondersteuning. Een overzicht:

1. Gratis opleiding op maat
In plaats van de kandidaat meteen aan te werven, kan je hem eerst met de hulp van VDAB opleiden op de werkvloer. Dit gebeurt via een ‘gespecialiseerde individuele beroepsopleiding’.

2. Vlaamse ondersteuningspremie
Werf je een medewerker met een arbeidshandicap aan en heeft zijn beperking een impact op het functioneren in zijn job? Dan krijg je minstens vijf jaar een premie van VDAB ter ondersteuning. De hoogte van de premie wordt berekend op basis van het loon.

3. Tegemoetkoming in de kosten voor een arbeidspostaanpassing

Moet je de werkplek van je nieuwe medewerker aanpassen omwille van zijn arbeidshandicap? Dan betaalt VDAB de kosten van de aankoop en de installatie van het materiaal.

Ook de medewerker heeft recht op premies die hem helpen om zijn job beter uit te oefenen. Bijvoorbeeld als hij specifiek arbeidsgereedschap nodig heeft zoals een braillelezer of een speciale bureaustoel.

4. Praktische ondersteuning
Wil je graag dat je nieuwe werknemer zich goed voelt in je bedrijf, dan kan je gratis beroep doen op een jobcoach. De jobcoach begeleidt hem gedurende de eerste zes maanden van zijn tewerkstelling.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: