Studie schoolverlaters 2014 – VDAB

12 jun

De nieuwe schoolverlatersstudie van de VDAB is er:

• De 71.817 jongeren die in 2013 de schoolbanken verlieten, werden een jaar gevolgd. Ondanks de economisch moeilijke tijden is 87,5% niet langer werkzoekend na een jaar. Slechts 4% of 2.861 schoolverlaters deed geen enkele werkervaring op in het eerste jaar na het verlaten van de schoolbanken.

• Meer goed nieuws is dat er t.o.v. twee jaar geleden 16% minder jongeren ongekwalificeerd afzwaaiden. Een diploma of getuigschrift blijft namelijk heel belangrijk om een job te vinden.

• Qua studiekeuze blijft techniek in alle vormen een zeer goede keuze. Ook de zorg blijft het goed doen.

• Een 7de jaar na BSO of TSO is een ideale springplank naar de arbeidsmarkt. Een extra jaar blijkt een groot verschil te maken in de zoektocht naar een job, zeker als er praktijkervaring werd opgedaan.

• Technisch onderwijs (TSO) biedt de beste opstap naar werk bij de middengeschoolde schoolverlaters. TSO bereidt ook voor op hoger onderwijs. Bij voorkeur op een professionele bachelor in hetzelfde vakgebied. Jammer genoeg is het aantal schoolverlaters dat met een diploma uit het TSO3 of Se-n-Se (secundair na secundair, het vroegere 7de jaar) op de arbeidsmarkt komt de laatste twee jaar met 6% gedaald. Deze daling is het sterkst bij de zogenaamd ‘harde technische richtingen’. De vraag naar uitvoerende technici zal de komende jaren nochtans sterk stijgen ten gevolge van de uitstroom van zij die met pensioen gaan.

• Jaarlijks komen zo’n 4.500 schoolverlaters op de arbeidsmarkt met een diploma ASO3. Dit diploma bereidt eigenlijk voor op verder studeren. Ook TSO3 telt een aantal opleidingen die voorbestemd zijn voor het hoger onderwijs. Wie deze stap niet zet en rechtstreeks naar de arbeidsmarkt gaat, dreigt in jobs terecht te komen die beneden zijn mogelijkheden liggen en/of niet direct beantwoorden aan de verwachtingen.

• Professionele bachelors maken nog steeds een uitstekende aansluiting met de arbeidsmarkt. Op een paar uitzonderingen na kan je eigenlijk alleen goede keuzes maken in dit studieniveau. 2 op 3 professionele bachelors zijn vrouwen.

• Afgestudeerde masters maken in dit rapport de beste aansluiting met de arbeidsmarkt. Dat neemt echter niet weg dat een stijgend aantal schoolverlaters niet onmiddellijk een job vindt in het gekozen vakgebied of het behaalde studieniveau.

(bron: VDAB)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: