Actua 13 Vooroordelen op de werkvloer houden personen die blind zijn aan de kant!

14 nov

Statistieken tonen aan dat blinden en slechtzienden in Denemarken de laagste werkzaamheidsgraad hebben onder personen met een handicap. Maar de grootste beperking is niet hun handicap.

Aantal mensen met visuele beperking neemt wereldwijd toe. Ook is het vaak leeftijdsgerelateerd. Elke 5 seconden wordt er iemand blind, waarvan 80% te vermijden of te genezen is. Wereldwijd zijn er 285 miljoen mensen die een visuele beperking hebben, waarvan 90% in de ontwikkelingslanden.

De vooroordelen op de werkvloer wegen zwaarder door dan de handicap. Dat blijkt uit een onderzoek van de Deense blindenorganisatie. Meer dan 1 op de 3 Denen is sceptisch over het hebben van een collega met een visuele beperking. Er is een grote onzekerheid en onwetendheid over wat blinde mensen kunnen. Een  ander vooroordeel is dat het hebben van een blinde collega meer werk voor henzelf zou betekenen. 12% van de leden van de Deense blindenorganisatie is aan het werk, terwijl heel wat jobs wel mogelijk zijn. Veel personen denken dat personen die blind zijn, die aan het werk zijn, waarschijnlijk aan vrijwilligerswerk doen.

We laten María uit Spanje en Lars uit Denemarken aan het word. Maria studeerde Business en marketing aan de universiteit:

Ze heeft al veel te maken gehad met vooroordelen tijdens sollicitatiegesprekken:

“Some years ago when I was unemployed, I went to a job interview and one of the first questions was whether I had a driver’s license. A driver’s license! That means that a lot of people don’t know what it means to be blind. It’s a proof that it’s really difficult to go to a job interview because people don’t understand our capabilities and in which jobs we can bring good results,”.

Maria vindt dat er voor bedrijven met meer dan 50 werknemers quota’s moeten komen. De EU moet hierin een rol spelen

Lars is blind sinds zijn 15de en studeerde international economie, marketing en management. Hij werkt nu al vijf jaar voor het grootste verzekeringsbedrijf in Denemarken. Hij ondervindt nu nog vooroordelen:

I still meet many people who can’t understand that I have the competencies that I have and can work with the things that I work with. They often think that I just pick up the phones. So you definitely meet prejudice at work if you are blind. And prejudice, lack of knowledge and insecurity play a role both when you apply for a job and when you have the job.”

In Duitsland werken ze met quota: bedrijven met meer dan 20 werknemers, moeten meer dan 5% personen met een handicap in dienst hebben. Indien niet, betalen ze een extra belasting bestemd voor een fonds voor personen met een handicap. Werkgevers moeten ook niet betalen voor hulpmiddelen. Maar heel wat werkgevers betalen veel liever een boete dan iemand met een handicap in dienst te nemen.

bron: http://www.euractiv.com/specialreport-europe-blind-spot/workplace-prejudice-keeps-blind-news-530904

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: