Dossier correct taalgebruik

5 nov

Welke woorden mag je gebruiken om iemand met een bepaalde handicap te definiëren? Naast een overzicht van goede en foute benamingen, leggen we ook uit waarom deze benamingen juist niet of wel gebruikt mogen worden. Hoe moet je reageren als een werkgever een verkeerde term gebruikt?

De invloed van taal is belangrijk voor ons begrijpen en denken. De beeldvorming wordt er door beïnvloed. Zowel in de gesproken als geschreven taal vinden we voorbeelden van te vermijden taalgebruik. Sommige termen zijn ronduit denigrerend, kwetsend, andere eerder zalvend of gewoon onjuist. Het hanteren van duidelijke, correcte en respectvolle taal is ook belangrijk in de context van werken en solliciteren.

INHOUD

1    Het belang van correcte taal

2    Wat zeg je, wat zeg je niet (meer)?

3    Personen met een arbeidshandicap

4    Hoe reageren op verkeerd taalgebruik bij een werkgever?

5    Een etiket is soms nodig

6    Erkenning van de beperking, arbeidshandicap

Lees het onder dossiers van A tot D.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: