Actua 11: Redelijke aanpassingen

12 Apr

Gisteren deed het Europees Hof deed een interessante uitspraak over ziekte, handicap in arbeidssituaties. Een werknemer die langdurig werkonbekwaam is door ongeval, handicap of ziekte kan je niet zomaar ontslaan. Men moet eerst redelijke aanpassingen voorzien. Redelijke aanpassingen kunnen er in bestaan: aanpassing functie, aanpassing van werkplek en verstrekken ander werk.

Met andere woorden, een werkgever kan een werknemer niet ontslaan omdat hij zich in een staat van arbeidsongeschiktheid van vermoedelijk lange duur zou bevinden, zonder dat hij voorafgaand de mogelijkheid van redelijke aanpassingen in overweging heeft genomen.

Redelijke aanpassingen kunnen van materiële ( algemene toegankelijkheidswerken, aangepast apparatuur, aanpassing werkpost, -,…) of immateriële aard (toegankelijke instructies, thuisarbeid, reorganisatie van de taken, aangepaste uurregeling, beleidswijziging, toekennen van een nieuwe betrekking, arbeidsduurvermindering,..) zijn. Een aanpassing wordt als redelijk beschouwd wanneer de uitvoering ervan geen onevenredige belasting voor de werkgever betekent. Elke vraag tot redelijke aanpassing moet geval per geval beoordeeld worden.

Hierbij brengen we de bijzondere tewerkstellingsondersteunehde maatregelen  (BTOM’s) van de VDAB nog eens onder de aandacht:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: