Actua 10: versterking quotum 3% federale overheid

8 apr

De federale overheid doet al jaren heel wat inspanningen om personen met een handicap in dienst te nemen. De federale overheid heeft zichzelf als doel gesteld om 3% personen met een handicap in dienst te hebben. Wat blijkt: er werken te weinig mensen met een arbeidshandicap bij de federale overheid. In 2009 0,95 %, in 2010 1,28 % en in 2011 tot 1,37 %. Dus mag er een tandje worden bijgestoken!

Zo verscheen er op 13 december 2012 in het Belgisch Staatsblad het Koninklijk Besluit van 6 december 2012. Elke federale overheidsdienst die een aanwerving doet moet voorrang geven aan kandidaten die op de lijst van geselecteerden met een arbeidshandicap staan. Personen met een handicap die laureaat zijn bij een vergelijkend wervingsexamen (lees: geslaagd in de examens)  kunnen ervoor kiezen om zich te laten registreren op een bijzondere lijst van de personen met een handicap. De personen met een handicap die zijn opgenomen in de bijzondere lijst blijven hun klassement behouden gedurende vier jaar.

Federale overheidsdiensten die het quotum van 3% niet halen, moeten voor elke aanwerving en voor elke indienstneming de bijzondere lijsten van laureaten met een handicap checken en voorrang geven aan een persoon met een handicap. Dit is vanaf 1 januari 2013 van toepassing op federale overheidsdiensten met minder dan 2% werknemers met een handicap. Voor die diensten met 2 à 3% werknemers met een handicap gaat de versterking van het quotum pas in op 1 januari 2014.

Personen met een handicap die recht hebben op bijzondere tewerkstelling ondersteunende maatregelen (BTOM) van de VDAB, zoals de VOP worden niet automatisch opgenomen in de bijzondere lijst van de federale overheid.  De staatssecretaris beloofde om het VOP-attest in de toekomst te aanvaarden als één van de toegangspoorten naar de bijzondere lijst (moet nog worden ingevoerd).

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: