Actua 8: 559 beroepenfiches online in Competent

18 mrt

Welke competenties hebben een luchtverkeersleider, verzorgende of stoffeerder? De digitale beroepenbank Competent is volledig klaar! Op twee jaar tijd is het Competentieteam erin geslaagd Competent te vervolledigen en daarmee de hele arbeidsmarkt af te dekken. Door het hergebruik van de informatie uit het Franse systeem ROMEv3 van Pôle Emploi, werden 559 beroepenfiches ontwikkeld. Elke Competentfiche bevat een overzicht van relevante arbeidsmarktactiviteiten en daaraan verbonden competenties, uitgedrukt in observeerbaar gedrag op de werkvloer. De Competentfiches zijn een unieke combinatie van een aantal informatieblokken (benamingen, activiteiten, kunnen, kennen,…). Wie straks een vacature of een CV doorgeeft aan de VDAB zal onrechtstreeks met Competent te maken krijgen en de actualisering ervan beïnvloeden. De sterkte van Competent is dat het de motor vormt voor vernieuwde arbeidsmarktdiensten in Vlaanderen.

De sociale partners ondersteunen de ontwikkeling en toepassingen die mogelijk zijn met Competent. Zij zijn ervan overtuigd dat dit voor bedrijven en organisaties een onmisbaar instrument zal zijn voor een kwalitatief competentiebeleid dat beroepsactiviteiten beschrijft op een competentiegerichte manier. Organisaties die met Competent functies op eigen maat gaan beschrijven, beschikken meteen ook over profielen die direct bruikbaar zijn voor de arbeidsmarktdiensten van VDAB. Ze spreken immers dezelfde competentietaal.
Ook voor de beroepskwalificaties die ingeschaald worden in de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS) worden de gegevens uit Competent gebruikt. Door een gemeenschappelijke competentietaal te spreken op de arbeidsmarkt en in het onderwijs zullen opleidingen en vormingen in de toekomst ook gemakkelijker kunnen aangepast worden aan reële arbeidsmarktinformatie.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: